Technische installaties in gebouwen

Belgium

Havenhuis Antwerpen

Symbool voor het dynamische, ambitieuze en innovatieve karakter van de haven van Antwerpen.

Het Havenhuis, de hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen, symboliseert het dynamische, ambitieuze en innovatieve karakter van de haven van Antwerpen en is de dagelijkse werkplek voor 500 medewerkers. Het fungeert ook als ontmoetingsplaats voor de vele internationale contacten van de Antwerpse havengemeenschap. In 2012 gaf architecte Zaha Hadid het startschot voor de bouw van het Havenhuis.

Het project bestaat uit de renovatie van de bestaande brandweerkazerne, waarop een impressionante nieuwbouw van 1.500 ton geconstrueerd werd. Het geraamte van het nieuwbouwgedeelte kwam per boot in 6 grote prefab stukken toe. Het samenbrengen van deze 6 stukken zorgde voor een indrukwekkend gebeuren. De nieuwbouwgevels, die vasthangen aan dit geraamte, zijn opgebouwd uit glazen driehoeken die lichtjes roteren ten opzichte van elkaar, zodat de lichtinval steeds veranderende reflecties oplevert. Het Havenhuis heeft een bovengrondse oppervlakte van 15.500m² en een ondergrondse oppervlakte van 11.750m². Het volledige Havenhuis – met zijn opvallende en uiterst hedendaagse glazen bovenbouw – is een voorbeeld van een haven uit de 21e eeuw: een haven die klaar is voor de toekomst.

Begin 2013 startte Cegelec de werken aan de HVAC-installatie, wat van meet af voor de nodige uitdagingen zorgde. In het renovatiegedeelte bleven veel technieken zichtbaar en in het nieuwbouwgedeelte moesten alle technieken door voorafgaand gereserveerde openingen in de staalconstructie. De installatie omvatte onder meer: 16 luchtgroepen, 1.700 m² vloerverwarming, 121 swirls (ronde koelbalken), 145 koelbalken, 264 radiatoren, 3 ketels van 710 kW, een warmtepomp met beo-veld van 300 kW, een koelmachine van 1.335 kW,…