Nieuwe hoofdzetel van de NAVO in Brussel

Een tegen elke beproeving opgewassen logistieke organisatie voor een bijzonder streng beveiligd gebouw: meer nog dan de moderne technieken die toegepast werden, was de enorme omvang van dit project van 250.000 m² de grote uitdaging.

De nieuwe hoofdzetel van de NAVO is een van de grootste gebouwen die in België in de loop van de voorbije jaren opgetrokken werden. Cegelec heeft samen met ITB en Televic AV, twee van zijn zusterbedrijven binnen VINCI Energies Belgium, de HVAC-technieken, het technische beheer van het gebouw, de elektriciteit, de audiovisuele installatie en de bekabeling voor het datanetwerk gerealiseerd. Dit gebouw van 250.000 m², een ontwerp van Amerikaanse, Britse en Belgische architecten en ingenieurs van SOM-ASAR en VK Engineering, werd opgetrokken door BAM Alliance onder leiding van het Ministerie van Defensie, dat ook het terrein van ca 40 hectare ter beschikking stelde.

De nieuwe hoofdzetel van de NAVO biedt plaats aan 4.000 à 4.500 medewerkers. Naast 120.000 m² kantoorruimte omvat het gebouw nog een conferentiecentrum, perszalen, vergaderzalen, restaurants, een bank, winkels, werkruimtes, sportinfrastructuur, personeelsvoorzieningen en een technisch gebouw voor de energievoorziening waarbij de nadruk op de duurzaamheid gelegd werd.

Cegelec heeft onder meer de elektrische hoog- en laagspanningsinstallatie gerealiseerd. Daarnaast hebben we ook de zwakstroominstallaties uitgevoerd voor onder meer de telemetrie van heel de site. Een andere grote opdracht voor ons bedrijf was de installatie van de passieve netwerkinfrastructuur die, anders dan gebruikelijk, uitgevoerd is volgens een ‘Fiber to the Desk’ topologie.

Bij de HVAC-installatie stonden we niet alleen in voor de productie en distributie van warmte en koude, maar werkten we ook mee aan het beheersysteem voor het gebouw. Dat systeem omvat verscheidene hardware-elementen en een reeks van softwareprogramma’s die alle centrale technische systemen die ermee te maken hebben, integreren – waaronder de status van de verlichting in elke ruimte, het activeren van alarmsignalen, de regeling van de HVAC-installaties, e.d.

Terug naar overzicht